Google Adwords binnen uw online internet marketing, voor resultaten!

Adwords door uw marketing specialist in Heiloo

Google Adwords in een paar stappen

Wat is Google Adwords?
In het rechter deel van uw scherm bij veel zoekresultaten ziet u rechts een rijtje met "gesponsorde links". Dat zijn Adwords advertenties. Als u op zo'n link klikt, betaalt de adverteerder een bedrag en komt u op de website terecht waar meer informatie staat voor dit aanbod.
Op basis van

 • het aanbod van advertenties
 • de bedragen die worden geboden voor het klikken op het zoekwoord
 • een aantal andere factoren

komt een positie in Google tot stand.
Grofweg: als u veel betaalt voor uw klikken en uw advertentie is goed, is uw positie beter. Maar daarover later meer.

Omdat wij van links naar rechts lezen en mensen een hekel aan advertenties hebben leidt niet elke vertoning tot reacties. Zo'n 70% van de zoekers houdt het bij het linkerdeel van de zoekresultaten, dus 100 vertoningen leveren niet meer dan 30 "hits". Als er keuze is, zal dit cijfer nog minder worden. Daarnaast moet de advertentie aantrekkelijk genoeg zijn: "Gratis" lokt meer dan "Duur" …….

Adwords doe je niet even
Als u niet weet waar u aan begint dan is de kans groot dat u geen resultaat boekt.
Er zijn boekenkasten en websites volgeschreven met informatie over de inzet van Adwords binnen uw  marketingmix. Er is veel om te weten en ook veel om fout te doen. Als u zelf met Adwords aan de slag gaat, kunt u op de sites van Google informatie verzamelen. U kunt zelfs een examen doen (na de nodige studie) waarmee u gecertificeerd Adwords Individual of Company kunt worden!
Verder is het zinvol te zoeken naar een paar goede boeken over internet- en zoekmachinemarketing. Een mogelijk nadeel daarvan is dat veel literatuur in het Engels wordt aangeboden.

De zoekwoorden of Keywords
Als u snapt hoe te starten met Google Adwords moet u vast stellen met welke (zoek)woorden u gaat adverteren.
Leuk om uw bedrijfsnaam te zien staan, maar uitgezonderd bekenden zal dat niet veel mensen wat zeggen.

 • Identificeer de woorden die uw product of dienst goed weergeven en maak daar een lijst van.
 • Ga vervolgens kijken of die woorden worden gebruikt om mee te zoeken op Google. We gebruiken nadrukkelijk Google, omdat van alle zoekopdrachten in Nederland zeker 95% gebeurt met Google. Indien uw zich ook richt op het buitenland, dan heeft het zin te zien hoe andere zoekmachines met marktaandeel omgaan met zoeken en zoektermen in dat specifieke land. Het heeft geen zin woorden in uw campagne te gebruiken waar niet op wordt gezocht!

De kracht zit in de combinatie
Stel u verkoop fietsen in Amsterdam. U kunt dan adverteren met "fietsen" waarna u tot de conclusie komt dat dit veel geld kost en weinig oplevert.
Er zullen meer bedrijven met een algemeen zoekwoord adverteren, dus de vraag naar een goede positie i Google is dan groot. Gevolg: het bedrag dat u uitgeeft aan de klikken op uw advertentie is ook groot. Het werkt voor u dan beter om te adverteren met "fietsen" in combinatie met "Amsterdam". Ten eerste is dit goedkoper dan alleen "fietsen" en ten tweede zullen mensen uit Maastricht niet snel zoeken op die term. Dat zijn in het algemeen ook niet de klanten die u op uw site wilt hebben.
Voorbeeld: u wilt specifiek racefietsen verkopen. U kunt dan bedenken dat "racefietsen Amsterdam" een specifieke doelgroep aanspreekt die u ook graag op uw site wilt hebben!
Nu heeft u de kosten voor de kliks naar beneden gebracht en krijgt u "betere" klanten op uw site!

Gebruik de instellingen van Adwords
Als u een account hebt gemaakt binnen Google en uw Adwords account hebt geactiveerd, zult u zien dat er veel instellingen zijn.
We lichten er een paar uit:

 • Per advertentie kunt u geografische eigenschappen opgeven. Uitgaande van een advertentie in Nederland kunt u aangeven in welke regio uw advertentie zichtbaar moet zijn en zelfs in welke plaats. Dat systeem is niet geheel waterdicht maar hiermee kunt u regelen dat de kans dat u, als fietsen handelaar in Amsterdam, niet veel mensen uit Limburg op uw site krijgt en vice versa.
 • Als u zich richt op de zakelijke markt, dan kan het goed zijn om uw advertentie na 17 uur niet meer zichtbaar te hebben.
 • Uw budget heeft een bepaalde omvang. Als u instelt dat u per tijdseenheid maar een bepaald bedrag wilt uitgeven, dan zal uw advertentie verdwijnen als de limiet is bereikt. Indien een nieuw periode aanbreekt komt uw advertentie weer in beeld. Zo heeft u maximale controle over uw budget!

Meten = weten
Het is prima dat uw Google Adwords campagne draait, het is nog beter als u kunt vertellen wat uw (financiële) inspanning oplevert. Uw online marketing moet immers rendement opleveren!

Met een gratis meetinstrument als Google Analytics kunt u prima bijhouden wat er uw site gebeurt en ook wat het resultaat is van de bezoeker die via Adwords op uw site komt: vraagt hij informatie op? koopt hij wat? bezoekt hij meerdere pagina's? downloadt hij informatie?
Bij een goede inzet van Google Adwords en Analytics kunt u exact uitrekenen wat elke euro van uw campagne u oplevert. Er zijn weinig marketing instrumenten die dat ook doen!

Pas uw site aan
Leuk als er veel mensen op uw site komen. Maar als die nu na een keer kijken meteen weer weglopen? U bent niet de eerste waar dat gebeurt.
Voor een bezoeker moet

 • het leuk zijn op de site
 • de informatie relevant zijn
 • een actie of reactie geen moeite kosten.

Hoe vaak moet u niet een paar klikken voordat u een telefoonnummer kunt vinden?
Waarom zet u niet op iedere pagina uw meest basale contact informatie? Dat is makkelijk en biedt ook vertrouwen aan de bezoeker!

Als iemand via Adwords, dus via uw zoekwoorden op uw site komt, moet daar wel meteen de gezochte informatie staan. Het heeft geen zin mensen naar uw homepage te laten komen, waar ze door moeten klikken om uit te komen op een andere pagina. Zorg voor zogenoemde landingspages waar mensen op terecht komen na het klikken op een advertentie.
Uw zoekwoorden, de tekst van uw advertentie en de pagina waarnaar wordt verwezen moeten in één lijn liggen wat betreft inhoud en zoekwoorden (ofwel relevant zijn). Dat  is positief voor het bedrag dat u betaalt en uw positie in de lijst van adverteerders.

Specifiek voor Google Adwords hanteren we een paar stappen:

 • we inventariseren in wat voor branche uw bedrijf zit, wat uw doelgroep is.
 • we doen een zogeheten semantisch onderzoek, welke zoekwoorden zijn relevant?
 • we kijken naar uw budget en hoe dat zo goed mogelijk in te zetten.
 • we kijken naar uw site, hoe kan die worden aangepast aan de campagne; eventueel bouwen we een nieuwe site
 • per groep van zoekwoorden maken we een paar passende teksten (advertenties).
 • we zorgen dat die teksten verwijzen naar de goede pagina binnen uw site.
 • na lancering van de campagne meten we de resultaten en stellen we bij.

Een flinke klus, maar als eerder gezegd: om goede resultaten te boeken zullen we dit echt moeten doen.

Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u ons bellen op 085 3038679.

Goede zaken!
GJ Bramer, Google Marketing Adviseur in Heiloo