GJ Bramer Web & Organisatie

Industrieterrein Oosterzij 5
1851 NV Heiloo
085 3038679 of 06 22944082
Email

Before starting your new website

Here are 26 notes before you start your website

lees verder

Takeaways from Brighton SEO

Plenty practical Digital Marketing tips, enjoy!

lees verder

How to use colours

On your website or else: how are colours received?

lees verder

Enter the European Search Awards

’m judging the 2018 entries and I can’t wait to see what you’ve got!

lees verder

Overheid faalt met invoering webrichtlijnen bij gemeentesites

27-06-2011

Van de Nederlandse gemeentesites voldoet 98 procent nog niet aan de door de overheid opgestelde webrichtlijnen. De oorspronkelijke afspraak was dat alle sites van de overheid vanaf 31 december 2010 aan deze richtlijnen zouden voldoen.

Minister Donner heeft het rapport Accessibility Monitor 2011 uitgereikt aan de Tweede Kamer. Het rapport is het vijfde onderzoek van de Stichting Accessibility naar de mate waarin websites van gemeenten aan de webrichtlijnen voldoen.

De webrichtlijnen moeten garanderen dat mensen met een beperking, mensen met verschillende soorten computers en zoekmachines overheidssites goed kunnen benaderen. Er wordt onder andere gekeken naar de toetsenbordtoegankelijkheid, schaalbaarheid van lettergrootte, vindbaarheid in Google en leesbaarheid zonder stylesheets. Dit jaar zijn voor het eerst alle 418 gemeentesites onderzocht. Bij eerdere onderzoeken werd een steekproef gehouden. 

Van alle gemeenten voldoen er slechts vier met hun site aan alle webrichtlijnen: Goirle, Houten, Krimpen aan den IJssel en Wijk bij Duurstede. Van de sites voldoet 92 procent zelfs niet aan de minimale eisen voor toegankelijkheid. "Van de sites die multimedia gebruiken, doet 87 procent dat op een niet-toegankelijke wijze. Er wordt bijvoorbeeld geen ondertiteling voor doven en slechthorenden toegevoegd. Het toenemende aantal ontoegankelijke video’s is vooral voor deze groep gebruikers een zorgwekkende ontwikkeling", constateert de Stichting Accessibility.

Ook de Rijskoverheid.nl-site voldoet nog niet aan de minimale toegankelijkseisen. Met deze resultaten voldoet de overheid bij lange na niet aan zijn oorspronkelijke doelstellingen. "Sinds juni 2006 zijn de webrichtlijnen voor websites van de rijksoverheid verplicht en per 31 december 2010 moeten alle overheidswebsites, ook die van gemeentes, provincies en waterschappen, voldoen aan de webrichtlijnen", staat op de overheidssite over de webrichtlijnen.

De overheid heeft echter onlangs nieuwe doelstellingen bekendgemaakt, die gemeenten meer tijd geven. Nu krijgen ze tot eind 2012 om te voldoen aan de minimale eisen, terwijl ze tot januari 2015 de tijd hebben om hun sites volledig aan de webrichtlijnen te laten voldoen.

Bron: tweakers.net

Alle nieuwsberichten: