GJ Bramer Web & Organisatie

Industrieterrein Oosterzij 5
1851 NV Heiloo
085 3038679 of 06 22944082
Email

Before starting your new website

Here are 26 notes before you start your website

lees verder

Takeaways from Brighton SEO

Plenty practical Digital Marketing tips, enjoy!

lees verder

How to use colours

On your website or else: how are colours received?

lees verder

Enter the European Search Awards

’m judging the 2018 entries and I can’t wait to see what you’ve got!

lees verder

Gebruiksgemak doorslaggevend voor het succes van uw website

30-08-2010

Het antwoord op die vraag is simpel: het visuele aspect is natuurlijk belangrijk, maar gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid zijn dat nog veel meer. Hoe Website Usability het succes van uw site bepaalt, of: maak het de bezoeker zo makkelijk mogelijk.

Website Usability betekent ‘het gemak waarmee bezoekers de website kunnen gebruiken'. Op een site die ingericht is met ‘gebruiksgemak' als leidraad, begrijpt de bezoeker direct wat de site voor hem kan doen, hoe hij door de site kan navigeren en hoe hij zijn doel op de site kan bereiken.

Waarom is dat belangrijk?

Het succes van uw site wordt voor een groot deel bepaald door het gedrag van de bezoekers. Niet zozeer de aantallen unieke bezoekers, maar vooral wat zij op uw website doen, hoe lang ze er blijven, en in hoeverre ze terugkomen. Dat kunt u zelf stimuleren, door het de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken op uw site. Bezoekers die uw site binnen een paar seconden alweer verlaten, begrijpen hoogstwaarschijnlijk niet wat ze op de website moeten. Jammer, want daar blijft geld liggen!

Gebruiksgemak kun je meten!

Schoonheid is subjectief, gebruiksgemak kun je meten. Uit onderzoek met zgn. ‘heatmaps' blijkt dat mensen maar 20 procent van een webpagina bekijken. Die 20 procent moet dus extra goed zijn. Met een heldere indeling, onderscheidende content, en effectief gebruik van beeld.

Waar gaan bezoekers voor?

Websitebezoekers zijn dol op een duidelijke navigatie en kruimelpaden (‘breadcrums') die precies laten zien waar ze op dat moment zijn op de site. Kortom: structuur en overzicht! Dat overzicht hoeft niet tot in detail te gaan, maar op hoofdniveau moet het perfect kloppen.

Zoeken zoals we gewend zijn te zoeken met Google is ook prettig. Dus plaats een duidelijke zoekbox rechtsboven in de site. Geef de resultaten weer met een heldere kop en intro. En een niet volledig goed gespeld zoekwoord zou ook geen probleem moeten zijn voor de zoekmachine.

En waar knappen ze op af?

Formulier

Ellenlange formulieren met tig velden die ingevuld moeten worden. Niet vindbare pagina's, of pagina's die helemaal niet blijken te bestaan. Verouderde content, of pagina's die heel andere content bevatten dan dat de user had verwacht, of dan de link suggereerde. Allemaal ware showstoppers op een website. Houd het aantal velden in uw formulieren beperkt, en leg uit waarom sommige velden wél verplicht ingevuld moeten worden. Zorg ervoor dat content zeer regelmatig geactualiseerd wordt (daar houden zoekmachines ook erg van) en zorg dat u biedt wat u belooft.

Vraag het de klant

Waarom start u bij de ontwikkeling of verbetering van uw website niet gewoon met een aantal vragen aan uw (potentiële) klanten? Het helpt ideeën te toetsen en verwachtingen te managen. U besteedt uw budget beter, uw klanten zijn straks tevredener.

Iedere pagina is een landingspagina

Een laatste tip: focus niet alleen op de homepage. Een bezoeker kan op iedere pagina op uw website binnenkomen. Alle pagina's moeten dus met zorg ingericht worden.

Meer weten? Neem contact op voor een afspraak!

Bron: Reed Business

Alle nieuwsberichten: