Youtube, wat is het en wat kun je er zakelijk mee doen? Zet Youtube in voor je SEO.

Hoe zet je Youtube in binnen je SEO?

Youtube is de grootste aanbieder van online video en de eerste stop om te kijken naar video’s online en die te delen via het internet. Youtube biedt de mogelijkheid aan mensen (bedrijven) om op een makkelijke manier video’s te uploaden en delen die vervolgens ook weer kunnen worden benaderd via websites, blogs, mail, mobiel internet enzovoort.

Iedereen kan video’s vinden op Youtube, of die nu gaan om nieuwsberichten, hobbies, muziek of interesses. Youtube geeft de mogelijkheid om je eigen kanaal te beginnen en biedt daarmee je eigen uitzendkanaal.

Hoe werkt Youtube nou?
Youtube

Youtube is gratis, net als andere Social Media als Twitter, Facebook en LinkedIn. Alles wat nodig is, is je aanmelden en je kunt een profiel aanmaken waar je video’s en commentaar kunt posten. Je kunt ook je eigen kanaal aanmaken zoals je adviseur deed. De video’s die je publiceert, bevatten titels, een categorie en een korte beschrijving. Je kunt ook zogeheten tags toevoegen, zoekwoorden die van toepassing zijn op de video. De video’s kunnen toegankelijk zijn voor iedereen of alleen voor een specifieke groep kijkers.

De video’s kunnen vervolgens worden opgenomen als onderdeel van je blog of website. Dat scheelt je serverruimte en bandbreedte!

Promotie van je bedrijf op Youtube

Hieronder wat gedachten over de inzet van video’s als promotiemateriaal op Youtube of je eigen Youtube (bedrijfs) kanaal:

 • zet er promotie (web) films neer
 • maak een video van je blog posts
 • laat je product/service in een filmpje zien
 • presenteer je bedrijf of een bedrijfsevenement in een video
 • laat je klant(en) een referentie geven in een video

YouTube is de 2e zoekmachine na Google, denk aan je SEO! (Search Engine Optimization of zoekmachinemarketing)

Het loont de moeite om wat tijd te steken in het optimaliseren van je video’s zodat ze goed worden gevonden in de zoekresultaten binnen zowel Youtube als Google. Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen:

 1. Geef je video een goede, aansprekende titel. Als zoekers op zoek zijn naar informatie helpt het zeker als ze direct en zorgvuldig worden bediend door de juiste titel.
 2. Zorg dat de inhoud van de video duidelijk en specifiek is. Denk na over de inhoud van je boodschap en bedenk hoe je zoekers snel kunt aanspreken door je te onderscheiden van andere (online) video’s. Gebruik volledige zinnen in de beschrijving met accurate termen.
 3. Geef goede tags mee. In de tags kun je de zoekwoorden kwijt waarop je gevonden wilt worden. Gebruik die goed en met mate.
 4. Plaats je video’s in je site, blog etc. Door de video’s op te nemen op je website worden ze beter gevonden.

Laatste tips

 • Ben professioneel. Een slechte video wordt snel weggeklikt. Je hoeft geen dure studio te huren voor je film, maar het moet er wel goed uitzien.
 • Beperk je. In een video kun maar een bepaalde hoeveelheid informatie kwijt voordat het gaat vervelen. Als je veel te vertellen hebt, maak dan verschillenden video’s met deelaspecten van je verhaal en biedt je verhaal in kleine (geoptimaliseerde) brokken aan.
 • Kijk wat verder. Youtube is het grootste video kanaal en ondertussen komen er andere kanalen beschikbaar. Wellicht biedt een kanaal als Blinkx nu of in de toekomst toegevoegde waarde.

Goede zaken,

GJ Bramer Google Adviseur in Heiloo

Bel nu voor een afspraak 0622944082

Maart 2014